قاسم عزالدین در المیادین نوشت: تلاشهای روسیه برای توافقی در مورد کاهش تنشها با اسرائیل، واشنگتن و اردن در جنوب سوریه، با خطر عقب نشینی آمریکا و اسرائیل از تفاهم های اولیه شان مواجه است. اما این عقب نشینی که در معرض تهدید افزایش تشنج ها علیه سوریه و ایران قرار دارد، راهی برای روسیه باقی نمی گذارد جز مقابله با تنشها در جنوب سوریه.
این رسانه عرب زبان ادامه داد: نشست سه جانبه ای که قرار است در امان بین وزرای خارجه اردن، مسکو و واشنگتن برگزار شود، به نظر امری ضروری و لازم است، نشستی که به عنوان معامله روسیه خوانده می شود، و به دنبال آن است که ارتش سوریه بر مرزهای این کشور با اردن و اسرائیل مسلط شوند.
رسانه های غربی و عربی مخالف سوریه و ایران این اقدام مسکو را به معنای تحولی چشم گیر در گرایش روسیه به سمت دست برداشتن از هماهنگی و تفاهم با ایران در سوریه به نفع واشنگتن و اسرائیل می دانند. بویژه آنکه سفرهای نتانیاهو و لیبرمن به مسکو نیز با گمانه زنی های غربی و عربی در مورد توافق بر سر خرج ایران از جنوب سوریه، تحت فشار روسیه همراه بود.
این در حالی است که رئیس جمهور سوریه ادعاهایی که در مورد وجود پایگاههای ایرانی در سوریه مطرح می شود را نفی می کند.
علاوه براین، توافق مسکو با واشنگتن و دولت آمریکا صورت نگرفته است؛ چرا که تلاشهای روسیه برای کاهش تنشها در جنوب سوریه تنها با تایید دیوید ساترفیلد مواجه شده و هیچ یک از مسئولان آمریکایی در سطح کاخ سفید یا وزارت خارجه و دفاع آن، در این باره تایید و موافقت خود را اعلام نکرده اند.
با اینکه ترامپ از تمایل خود برای خروج از سوریه می گوید، ائتلاف آمریکایی تصریح می کند که عملیات آن در سوریه تا زمانی نامحدود است و توماس فیل هر گونه فکری در مورد عقب نشینی نیروهای آمریکایی و توافق با روسیه در مورد کاهش تنش ها در پایگاه تنف را نفی می کند. از این رو، نشانه ها اشاره به آن دارد که وزیر خارجه آمریکا و مشاور امنیت ملی، به دنبال افزایش تنشها بین ایران و روسیه هستند.
هجوم داعش به روستای الحسرات در شمال شهر بوکمال، که در برابر چشم نیروهای آمریکایی صورت گرفت، یکی از دلایل این تنش زایی است. همانطور که توافق با انکارا در مورد گشودن راهی در برابر ترکیه تا شرق فرات و تلاش برای بازگرداندن روابط به دوران قبل از آغاز بحران در سوریه نیز از دیگر نشانه های تقویت تنش هاست.
در همین راستا، گروههای مسلح در جنوب سوریه نیز فعالیت خود را با حمایت آمریکا از سر می گیرند تا برای نبرد پیش رو آماده شوند.
شاید اردن تنها طرفی باشد که به تلاشهای روسیه برای آرام کردن اوضاع در جنوب سوریه اهتمام دارد تا بدین وسیله گذرگاه نصیب را بازگشایی کرده و راه ارتباط با سوریه و عراق برای تخفیف بحران اقتصادی و مقابله با خطرات نبود استقرار و آرامش را باز کند. اما فشار سعودی بر اردن به دلیل آمادگی اش برای موافقت با کاهش تنش ها در جنوب سوریه، ممکن است براساس درخواست آمریکا بوده باشد.
گارد گرفتن آمریکا عربستان و اسرائیل علیه تلاشهای روسیه، ایران و سوریه می تواند به اقدامات مسکو برای کاهش تنش ها در جنوب سوریه پایان دهد. اما مسکو را بر آن می دارد تا برای مقابله با این تشنجها در کنار ارتش سوریه بایستد. در همین رابطه، پایگاه حمیمیم روسیه در سوریه اعلام کرده است که نیروهای نظام به زودی وارد معرکه آزاد سازی جنوب سوریه می شوند؛ همانطور که حوادث میدانی نیز دلالت بر این مساله دارد.
منبع: انتخاب